Salta al contingut principal

La Castanyada

La Castanyada és una festa popular que se celebra a Catalunya i els Països Catalans des de fa més de 3 segles. Un mes després d’arribar la tardor, quan ja es fa de nit força aviat i el fred comença a ser més intens celebrem aquesta bonica festa popular. El dia de La Castanyada es menjen castanyes i panellets.

Cubell ple de castanyes per celebrar La Castanyada

Quin dia és La Castanyada i que es fa?

La Castanyada se celebra el 31 d’octubre, el dia abans de Tots Sants. Per celebrar-la molta gent s’anima a torrar castanyes i coure panellets fins i tot els més petits s’ho passen bé decorant els panellets, i segurament els més grans també. A part d’això, a casa o a l’escola ens podem disfressar amb aquestes disfresses de castanyera i castanyer.

Recepta de Panellets Tradicionals

Com construir un torrador de castanyes?

I com és que la celebrem?

No esta gens clar l’origen d’aquesta festa popular, pero una de les coses que s’expliquen és que anys enrere els campanars repicaven les campanes per recordar els difunts la matinada del dia de Tots Sants. Era una feina totalment manual, és per això que el campaner abans o després de repicar les campanes amb molta força es menjava un bon grapat de castanyes.

Ara bé, també s’explica, que fa alguns segles els habitants dels pobles es reunien al voltant d’una foguera per recordar els difunts i allà s’hi menjava els aliments de temporada com castanyes, moniatos, carbasses, fruita confitada i panellets

Contes de La Castanyera

A Contes en Català disposem d’alguns contes de La Castanyada, segur que t’agradaran aquests dos contes de La Castanyera.

Cançons populars de La Castanyada

Marrameu torra castanyes

Marrameu torra castanyes,
a la voreta del foc.
Ja n’hi peta una als morros,
ja en tenim marrameu mort.

Pica ben fort,
Pica ben fort,
que piques fusta,
pica ben fort

Cançó de La Castanyera

Quan ve el temps de menjar castanyes,
la Castanyera, la Castanyera
ven castanyes de la muntanya
a la plaça de la ciutat.

La camisa li va petita
la faldilla li fa campana,
les sabates li fan cloc-cloc
i al ballar sempre gira així.

Potser també t’interesa…